YLÄMAAN GRANIITTI OY

Ylämaalainen sydän sykkii kotimaiselle graniitille

Etelä-Karjalan Ylämaalla on louhittu graniittia jo pitkään, aikanaan mm. Pietariin. Seudulla sijaitseva Ylämaan Graniitti on perheyritys, jonka juuret ovatkin tiukasti suomalaisessa graniitissa. Tielisen suku lähti luonnonkiven reunustamalle tielle 1950-luvulla, jolloin Ylämaan Graniitin perustaja Jaakko Tielinen aloitti kiven louhinnan parissa Ylämaalla ja Kymenlaaksossa. Laadukkaalla graniitilla oli jo silloin kysyntää niin kotimaassa kuin vientituotteena. Ensimmäinen oma louhimo perustettiin 1970-luvun alkupuolella.

Keskittymällä kasvun tielle

Ylämaalla aloitettiin oma huippulaadukas graniitinjalostus, kun Ylämaan Graniitti Oy perustettiin 1980. Yritys jalosti pääosin omien louhimoiden graniittia ja sitä varten hankittiin ensimmäisenä Suomessa täysin automaattinen laattalinja suoraan Italiasta. Rakennuskiveä jalostettiin moneen kohteeseen, mm. Kalastajatorpalle, jonka korkeantason vieraita majoittaneen valtion vierastalon kivityöt Ylämaan Graniitti pääosin toteutti.

Kasvava yritys sai 1980-luvulla lisävoimiksi Jarmo ja Jukka Tielisen sekä Jouni Okon. Ylämaan Graniitilla tehtiin myös strateginen päätös keskittyä mittatilaustuotteiden eli pääosin keittiötasojen valmistukseen. Jarmo Tielisen ja Jouni Okon keskittyessä raakagraniitin valmistukseen ja maailmanvalloitukseen, Jukka Tielinen otti vastuuta kiven sahauksesta ja keittiötasojen valmistuksesta.

Kivenkova laatu toi tunnustusta

Ylämaan Graniitin osaamista ja kapasiteettia kehitettiin määrätietoisesti ja 2000-luvun vaihde oli kiivainta kasvun aikaa molemmilla liiketoiminta-alueilla. Iättömän kaunis ja kestävä graniitti löysi tiensä keittiömyymälöihin ja yhä useampaan kotiin. Pienestä yrityksestä oli parissa vuosikymmenessä kasvanut pienen järkäleen kokoinen perheyritys.

Vuonna 2000 Ylämaan Graniitti sai Etelä-Karjalan yrittäjäpalkinnon aiempien yrittäjäpalkintojensa rinnalle. Toiminta oli muuttunut ketjumaiseksi, ja kauppaa käytiin niin ketjuliikkeiden kuin yksittäisten jälleenmyyjien kanssa. Vuonna 2002 yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos ja toimintaa selkeytettiin; Ylämaan Graniitti Oy keskittyi sisustuskiven valmistukseen ja sisaryritys LT Granit Oy 100 % raakagraniitin tuottamiseen.

Kansainvälisiä mausteita ja ekoa

Sisustuskivien valikoimiin saatiin merkittävä lisä vuonna 2004, kun yhteistyö espanjalaisen perheyritys Cosentinon kanssa alkoi. Markkinoille tuotiin oman graniitin rinnalle kvartsitasot – ensimmäisenä Suomessa. Ylämaan Graniitti kasvattikin palveluvalikoimaansa määrätietoisesti. Tehtaalle tehtiin useampikin laajennus, ja kysyntään vastatakseen yritys osti uusinta kivenjalostustekniikkaa Italiasta. Hyvä palvelu, tuotteiden laatu ja viimeistely näkyivät myös tuloksessa: Distributor with the Highest Sales Growth in 2007 -palkinnon pokkasi Euroopan kiviliikkeiden keskuudesta suomalainen Ylämaan Graniitti.

Vihreiden arvojen merkitys on kasvanut ja se on myös lisännyt kiinnostusta kotimaiseen graniittiin. Graniitti on käytössä lähes ikuista – ja senkin jälkeen kierrätettävissä. Suomalainen, lähellä työstetty graniitti on erittäin ympäristöystävällinen materiaali ja vuonna 2010 Ylämaan Graniitti lanseerasikin oman FinEko-kivimalliston. Ympäristöystävällisyys ohjaa myönteisellä tavalla myös asiakkaiden ostopäätöksiä, ja Ylämaan FinEko-kivimallisto liputtaakin ekologisen, kotimaisen kiven puolesta.

Vierivä kivi ei sammaloidu

Aidon luonnonkiven ja kvartsimateriaalin käyttö sisustuksessa on jatkuvasti kasvattanut suosiotaan. Ylämaan Graniitti on eturivissä kehittämässä uusia käyttökohteita ja palveluita sisustajille, remontoijille ja rakentajille. Mallistossa on runsaasti eri värimalleja, ja trendejä seurataan tarkasti. Monesti vain mielikuvitus on erilaisten ratkaisujen rajana. Ylämaalainen kivityö onkin tuttua paitsi hyvin varustettujen keittiömyymälöiden valikoimista, myös Habitaresta, Asuntomessuilta, TV:n sisustusohjelmista, blogeista ja somekanavien kuvavirroista.
Tänä päivänä Ylämaan Graniitilla on oman tehtaan lisäksi hyvin kattava palveluverkosto Suomessa. Mittauksia, asennuksia ja muuta palvelua tehdään valtakunnallisesti. Ylämaan Graniitin laajan palveluvalikoiman ansiosta kiveä on yhä helpompi muotoilla ja asentaa kohteisiin, joissa kulutusta kestävää ja kaunista tasomateriaalia tarvitaan.